Balears Abans i Ara #7: La conquesta de Jaume I


 Balears Abans i Ara #5: La conquesta de Jaume I
 La conquesta de Mallorca el 1229-1232 i d’Eivissa i Formentera, el 1235, marquen un canvi radical en la història de les Illes Balears. Les societats islàmiques d’aquestes illes seran substituïdes per una nova població cristiana, feudal i majoritàriament catalana, si bé també hi haurà aportacions notables d’occitans, aragonesos i genovesos, així com de jueus de diversos indrets del Mediterrani. El gran impulsor de la conquesta de Mallorca fou el rei de la Corona d’Aragó, Jaume I, que també sotmetrà a vassallatge una Menorca que romandrà islàmica fins el 1287.

 A més, Jaume I no annexionarà les illes Balears al Regne d’Aragó o al comtat de Barcelona, sinó que crearà una nova entitat política, el Regne de Mallorca, a qui dotarà d’una autonomia i unes llibertats poc corrents per a l’època. Sorgia així un autèntic estat dins la Corona d’Aragó.

 En aquest transcendental volum s’ofereix, de manera documentada i assequible al gran públic, les claus que permeten entendre la configuració inicial dels pobles mallorquí, eivissenc i formenterer. Les dates del 31 de desembre (1229) a Mallorca o del 8 d’agost (1235) a Eivissa, sempre han estat considerades com el naixement d’uns pobles vinculats a occident, cristians i de parla catalana, amb Jaume I i Guillem de Montgrí, respectivament, com a grans referents.

 Obra destinada a repassar en deu volums d'una forma amena, rigorosa i acadèmica la història de les Illes Balears, de la mà de Quim Bou i dels millors historiadors de les Balears que han col·laborat en aquesta obra (Antoni Marimon, Manel Calvo, Bartomeu Salvà...). Cada volum repassarà un període de la nostra història al llarg de relats en forma de còmic, amb un ampli annex final replet d'informació i imatges, mostrant també reproduccions fidels de com eren edificacions, monuments, etc. comparant-los amb com es conserven en l'actualitat.

Color: Jose Arnau
2.017/ Tot color/ 64 pàgines (35 de còmic)
Edita: Dolmen Editorial
Idiomes: edició en català
Es pot comprar: en botigues de còmics i web Ed.Dolmen




Comentaris